Ce este o secta ? Exemple de secte

Definiția  sectei.

SECTA este un grup religios care are de obicei un lider carismatic sau un grup de lideri. Doctrina sectei se bazează pe „revelația” unui profet , aceasta se consideră singura deținatoare a adevarului  negănd toate celelalte culte  pe care le  considera greșite , „babilonul ”  . Doctrina sectei este de obicei una originala , inventata, cu deviatii semnificative de la Sf. Scriptura – daca este una crestina.

Ce este o sectă in viziunea unor guverne?

Austria

Guvernul austriac nu distinge întotdeauna secta în Austria ca un grup separat. Mai degrabă, grupurile religioase sunt împărțite în trei categorii juridice: societăți religioase recunoscute oficial, comunități religioase confesionale și asociații. [5] În 2010, cel mai recent an pentru care sectele au fost distinse oficial [ de cine? ] în Austria, grupurile au inclus Biserica Scientologică , Biserica de Unificare , Misiunea Lumină Divină , Eckankar , Hare Krishna , Osho , Sahaja Yoga , Sai Baba , Sri Chinmoy , Meditația Transcendentală , Fiat Lux , Universal Life și Familia Internațional 

Canada

Grupurile clasificate drept secte 

  • Sucursala Davidians
  • Ordinul canadian al Canadei
  • Aum Shinrikyo (numit „cultul Aum”)

Germania

Grupari considerate secte de guvernul german:

  • 7.1.1 Fiat Lux (grup religios)
  • 7.1.4 Viața universală (re-adunarea lui Isus Hristos) ( Universul Leben (Heimholungswerk Jesu Christi / HHW) )
  • 7.1.5 Biserica de Unificarii (mișcarea Lunii ) ( Vereinigungskirche (Mond-Bewegung) )
  • 7.2 Grupuri cu fundal pagân ( Gruppen mit heidnischem Hintergrund )
    • 7.2.1 Asociația de credință teutonică (asociație înregistrată) ( Germanische Glaubengemeinschaft eV (GGG) )
    • 7.2.2 Asociația păgână (asociație înregistrată) ( Heidnische Gemeinschaft eV (HG) )
  • 7.3 Grupuri cu fundal hinduist ( Gruppen mit hinduistischem Hintergrund )
    • 7.3.1 Societatea Internațională pentru Conștiința Krișna (ISKCON) ( Societatea Internațională de Conștiință Krișna (ISKCON) )
    • 7.3.2 Mișcarea OSHO ( Osho ) ( OSHO-Bewegung (Bhagwan) )
    • 7.3.3 Ruhani Satsang de la Thakar Singh ( Ruhani Satsang des Thakar Singh )
    • 7.3.4 Meditatia transcendentala (TM) ( meditatia transzendentala (TM) )
  • 7.4 Furnizorii de asistență pentru viață ( Anbieter von Lebenshilfe )
    • comerciale: ( kommerziell:)
    • 7.4.1 Cercul prietenilor lui Bruno Gröning ( Bruno Gröning-Freundeskreise )
    • 7.4.2 Context Seminar Company Limited ( Kontext Seminar GmbH )
    • 7.4.3 Educația de referință (LE) ( Educația Landmark (LE) )
    • 7.4.4 Art Reade
    • 7.4.5 Scientologie
    • 7.4.6 Institutul Natale (TNI)
    • necomerciale: ( nicht kommerziell:)
    • 7.4.7 Uniunea pentru întărirea cunoașterii psihologice a omenirii ( Verein zur Förderung der psychologischen Menschenkenntnis (VPM) )
  • 7.5 Occultismul / Satanismul ( Okkultismus / Satanism )
  • Sursa Wikipedia

Rusia

În 2009, Ministerul rus al Justiției a înființat un consiliu pe care la numit „Consiliul experților care efectuează analiza experților în domeniul studiilor religioase de stat”. Noul consiliu enumarta cateva secte pe care le consideră potențial periculoase pentru societatea rusă și a menționat că au fost mii de persoane mai mici. Sectele mari enumerate includ: Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă , Martorii lui Iehova .

sursa Wikipedia

10 grupari religioase considerate secte in SUA

1. Sucursala Davidians

Sucursala Davidian Flag
Sucursala Davidian Flag

Sucursala Davidienii a fost formată de David Koresh, născut în Vernon Howell în 1959. Koresh sa alăturat Bisericii Adventiștilor de Ziua a Șaptea, dar a fost expulzat din cauza opiniilor sale radicale. Printre aceste vederi se număra faptul că era un mesia și toate femeile erau nevestele sale spirituale. Îndreptându-și chitara, David Koresh a început să formeze filiala Davidians, care credea că sfârșitul lumii era aproape și Koresh a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu. Au ajuns la Waco, Texas și au început să strângă o armă de arme. Combinația de a se înarma în compoziția lor cu Waco și de practicile sexuale scandaloase ale lui Koresh, inclusiv de a dormi cu nevestele altor membri ai bisericii și de a se căsători cu fete minore, au adus un spot nedorit pe filiala Davidians. Acest lucru a culminat într-un raid neplăcut din martie 1993 de către Biroul de alcool, tutun și arme de foc, care sa încheiat cu 4 agenți ATF și 6 breviari Davidians morți (și Koresh răniți). Un asediu de 51 de zile a compusului a urmat, un asediu care a fost acoperit 24 de ore din 24 de către CNN și alte agenții de știri.

În fiecare zi, mass-media a raportat cât de mulți bani a costat raidul guvernului, în timp ce presiunea sa făcut pe noul procuror general Janet Reno să fie puternică și decisivă. În cele din urmă, rezervoarele au fost folosite pentru a injecta gaze lacrimogene în laturile clădirii din compus. Curând, flăcările au început să izbucnească în întregul complex. În cele din urmă, 77 de filială Davidani au murit în foc. Dintre aceștia au fost 20 de copii. Apărătorii de arme au aruncat o privire clară asupra armelor de confiscare a armelor federale, în timp ce publicul american a fost îngrozit de modul în care administrația Clinton a gestionat evenimentele. Doi ani mai târziu, până la data deceselor, Timothy McVeigh (nu o filială Davidian) a bombardat clădirea lui Alfred P. Murrah din Oklahoma City, presupusă a fi o răsplată pentru raid.

2. Familia Manson

Charles Manson a fondat o secta intitulata „Familia” din San Francisco în 1967. Familia Manson este unul dintre cazurile rare de cult non-religios, deși credințele lui Manson au implicat uneori scientologie, satanism și alte credințe esoterice. Manson a profețit că America va avea în curând un război pe care la numit „Helter Skelter”, după un cântec de la Beatles. Acest război ar fi câștigat de către americanii afro-americani, dar în curând s-ar transforma în albi pentru conducere. Charles Manson și cultul său s-ar ascunde în timpul războiului, după ce au ieșit să conducă victorii.

Pentru a ajuta la instigarea războiului raselor, Manson a ordonat ucideri în zona din apropiere ca un loc de muncă pentru afro-americani. Nouă persoane au fost ucise, inclusiv moștenitorul de cafea Abigail Folger și actrița Sharon Tate, soția gravidă a regizorului de la Hollywood, Roman Polanski. Stelele brutale și mesajele criptice scrise în sânge („Rise”, „Moartea la porci”, „Helter Skelter”) au îngrozit americanii, astfel încât crimele au devenit o senzație națională. Charles Manson a fost condamnat și condamnat la moarte, dar California a interzis pedeapsa cu moartea, așa că a trăit decenii în închisoare.

3. Poarta Cerului

Poarta Cerului a făcut titlurile în martie 1997, când 39 de membri ai cultului s-au sinucis, sperând să ajungă la o navă spațială care urma în urma recentei descoperiri a lui Hale-Bopp Comet. Investigațiile care au urmat au confirmat faptul că Marshall Applewhite și Bonnie Nettles au fost fondatorii Poarta Cerului. Applewhite a avut o experiență apropiată de moarte la începutul anilor 1970 și a susținut că a avut o viziune. Bonnie Nettles era asistentul său în acel moment. Ei au devenit convinși că erau „cei doi” menționați în cartea Apocalipsa 11: 3 și au început să atragă urmașii. Întregul grup sa sinucis, luând cianură și arsen, fenobarbital amestecat cu suc de ananas și, în final, vodcă. Toți erau îmbrăcați în pantofi de îmbrăcăminte negre și pantofi de tenis similare, cu patch-uri de banderola care spuneau „Echipa de poartă a Heaven’s Away”.

4. Templul popoarelor

Jim Jones este cel mai infamant lider de cult din istoria Americii. Jim Jones avea anumite credințe penticostale, dar predicarea lui a atras mulți afro-americani din anii 1950 până în anii 1970, în principal pentru că avea viziuni progresive asupra egalității rasiale. Cultul lui Jim Jones, Templul popoarelor, sa mutat mai întâi la Utah, deoarece a crezut că acest lucru ar da cultului cea mai bună șansă de a supraviețui unui război nuclear. În anii 1970, avea denumiri în Los Angeles și San Francisco, iar Jim Jones avea de fapt o anumită influență politică.

În 1977, revista New West a decis să publice o expunere a lui Jim Jones și a cultului său. Jones a ales să-și mute congregația la „Commune” din Guyana, o țară socialistă din America de Sud. Când congresmanul american Leo Ryan a zburat în Guyana pentru a se întâlni cu Jim Jones. Oamenii lui Jones au împușcat în cele din urmă și l-au ucis pe reprezentantul Ryan. Știind că justiția ar ajunge în curând din partea autorităților americane, Jim Jones a decis să iasă în modul cel mai dramatic posibil, cu sinucidere în masă. Peste 900 de membri ai Templului Poporului au băut otrăvuri amestecate cu ajutorul Flavor Aid, deși unii ar fi putut bea pumnul în punctul unui pistol.

5. Scientologia

Când se știe că fondatorul unei religii a spus: „Dacă un bărbat dorește într-adevăr să facă un milion de dolari, cea mai bună cale ar fi să-și pornească propria religie”, ar trebui să fii atent la această religie. Acesta este ceea ce L. Ron Hubbard a fost citat ca spunând unei convenții science fiction din 1948 (în timp ce se plângea de a fi plătit un ban pentru cuvântul său scris). Scientologia a fost fondată în 1952 de autorul SF L. Hubbard. Scientologia sa bazat pe sistemul de dianetică al lui Hubbard, pe care el la numit „știința modernă a sănătății mintale”. Dianetica trebuia să fie o alternativă la psihologia modernă, despre care Hubbard a afirmat că lipsește. Potrivit celor care au părăsit cultul, principiile de bază ale Scientologiei sunt ascunse de membrii lor până când ating un anumit nivel în cult. Etapele timpurii implică manipularea energiei teoretice a forței de viață, numită „theta”, care reprezintă adevărata identitate a unei persoane.

Manipularea acestei forțe îi ajută pe unul să devină „clar”, realizat printr-un proces „de auditare” de către membrii mai înalți. Thetans sunt, de asemenea, o rasă care a creat universul pentru propria lor bucurie, dar la niveluri mai înalte, membrii sunt introduși în povestea lui Xenu, un tiran care conduce Confederația Galactică. Această revelație a făcut ca unii membri să părăsească cultul, în timp ce tacticile brutale ale Bisericii (izolare, procese) ale Bisericii Scientologiei nu numai că au menținut un număr mare de membri, ci și au menținut o conspirație a tăcerii printre foștii membri, retribuția legală. Se poate argumenta că Biserica Scientologică nu este un cult bazat pe recunoașterea sa de către IRS ca biserică (în scopuri fiscale). Italia, Spania, Portugalia, Taiwan și o serie de alte țări au recunoscut Scientologia ca o biserică. În același timp, Regatul Unit, Germania, Franța, Belgia, Grecia și Canada au considerat Scientologia un cult și refuză să-și recunoască legitimitatea.

6. Biserica  unificarii

Biserica de Unificare ar putea să nu lovească o coardă, dar acesta este cultul fondat de reverendul Soare Myung Moon. Născut în Coreea de Nord în 1920, Soare Myung Moon susținea că a avut o viziune la 16 ani, că Isus Hristos nu și-a terminat lucrarea pe Pământ (având „copii perfecți”) și el, Luna, ar trebui să continue lucrarea lui Isus . Predică în numele acestei noi credințe, în urma retragerii japoneze din Coreak, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a fost arestat și pus într-o tabără de detenție din Coreea de Nord. A scăpat atunci când armata americană a depășit tabăra în 1950 și sa îndreptat spre America, unde a devenit presbiterian.

Când a fost excomunicat din Biserica Prezbiteriană în 1954, Soare Myung Moon a fondat Asociația Duhului Sfânt pentru Unificarea Creștinismului Mondial. Reverendul Moon ia spus turmei că numai el își poate alege partenerii de căsătorie (după 7 ani în biserică) și a devenit infamat pentru ceremoniile de căsătorie în masă. În anii ’70, Moon (om de afaceri de succes) a redenumit cultul Bisericii de Unificare și sa mutat în New York City, unde a câștigat prea multă atenție. Părinții depun procese împotriva cultului, în timp ce își publicau și încercările de a-și deprograma copiii spălați pe creier. Aceasta a condus la o condamnare la evaziunea fiscală din 1982. Biserica de Unificare mai există, deși Moon a murit în 2010.

7. Bhagwan Shree Rajneesh

Bhagwan Shree Rajneesh a fost un mistic și guru indian (hindi) care a urmat o întâlnire internațională înainte de apariția sa în Statele Unite. În 1981, Bhagwan Shree Rajneesh a adus congregația la Oregon, unde a rămas între 1981 și 1985. În 1985, autoritățile americane au descoperit că cultul lui Bhagwan Shree Rajneesh a comis un act de atac bioterror atunci când a declanșat un virus asupra poporului din Dalles, Oregon (contaminând hrana lor). Aparent, acesta a fost un efort de a organiza alegeri locale. Bhagwan Shree Rajneesh a fost arestat și acuzat de încălcări ale imigrației și a fost în cele din urmă deportat din țară (21 de națiuni au refuzat intrarea în țările lor). În momentul ascensiunii sale în Oregon, Bhagwan Shree Rajneesh are cele mai mari automobile Rolls-Royce din lume.

8. Copiii lui Dumnezeu – Familia internațională

Copiii lui Dumnezeu au fost înființați de David „Moses” Berg în 1968. După moartea sa în 1994, Copiii lui Dumnezeu și-au schimbat numele în „Family International”. David Berg sa născut în California în 1919 și a venit într-o sectă a Discipolilor lui Hristos. Berg a fost ministru în Arizona și Miami, Florida, înainte de a-și muta familia în Texas. Din izolare, David Berg a creat o cultă larg răspândită în urma scrierilor sale. Deși Copiii lui Dumnezeu se bucură de credințele creștine, deși multe biserici ar vedea credințele sale ca eretice. Fondatorul Copilului lui Dumnezeu a predicat împotriva decăderii morale și a credinței evoluției, alături de religia de masă, capitalismul în stil occidental, poporul evreu și chiar legile pedofiliei.

În faza timpurie a Internetului, povestea lui Merry Berg, nepoata lui David Berg, a ieșit la lumină (prin cuvintele lui Merry). Merry a vorbit despre bătăile, izolarea și exorcizările pe care le-a suferit atunci când a început să pună la îndoială ipocrizia bunicului său la vârsta de 14 ani. Potrivit lui Merry Berg, „Moses” era o alcoolică care ia trimis să locuiască în Macao împreună cu unchiul ei, . În următorii câțiva ani, ea și câțiva alți adolescenți au fost forțați să trăiască într-o casă de detenție pentru adolescenți („victorii acasă”) pentru a le forța să rămână cultiști. Ea a fost în cele din urmă plasată într-un institut mental și drogată. La vârsta de 18 ani (în 1992), după ce nu sa rupt, cultul ia trimis să locuiască împreună cu mama ei, care nu mai era parte a comunei. De atunci a vorbit împotriva acestui comportament clasic de cult.

9. Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă -MORMONII

Biserica Fundamentalistă a lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă este cultul fondat de actualul condamnat Warren Jeffs. Povestea lui Jeff a provocat un circ media atunci când a intrat pentru prima oară în atenția națională în 2006, după ce a ajuns în lista celor zece cele mai dorite ale FBI. Biserica fundamentalistă este una dintre cele mai multe secte de rupere din principala biserică din Mormon, datorită excomunicării lor pentru continuarea practicării poligamiei. Asta a fost condamnat la închisoare de Warren Jeffs: contează separat incestul și abaterile sexuale cu minorii. Din moment ce Jeffs a fost trimis în închisoare, nu este clar cine conduce biserica fundamentalistă.

În timp ce oamenii ar putea argumenta că grupul de 10.000 de membri al lui Warren Jeffs nu este un cult, alții ar argumenta că întreaga credință a mormonului este ea însăși un cult. Nu voi merge atât de departe, așa că voi împărți diferența și vă voi sugera că organizația lui Warren Jeffs afișează multe dintre semnele tradiționale ale unui cult. Cei care au văzut interviurile televiziunii cu femeile din Biserica Fundamentalistă a Sfinților din Zilele din Urmă au putut vedea că membrii grupului au fost spălați de creier.

10. Doisprezece Triburi

Cele douăsprezece triburi au fost fondate de Elbert Eugene Spriggs, adesea cunoscut sub numele de „Yoneq”, în 1971. Se pare că Spriggs, la fel ca majoritatea altor lideri de cult, a susținut că a avut o viziune – în acest caz pe o plajă din Los Angeles. Înainte de acel moment, Elbert Spriggs fusese un consilier de liceu și un barman de carnaval, două profesii care i-au oferit abilități pe care le-ar putea folosi ulterior ca lider de cult. Treizeci de ani mai târziu, Yoneq a fost un călător internațional cu jetsetting, cu o casă palatală în sudul Franței, Brazilia și Cape Cod. Yoneq reticent și-a mutat cultul despre țară de mai multe ori pentru a evita controlul. În 1984, autoritățile au capturat peste 100 de copii de cult într-un atac al insulei Pond, Vermont, după ce au apărut acuzații de abuz brutal. Astăzi, grupul are cel puțin 7 compuși în New England, dar se crede că are un număr total de 30 la nivel mondial. Printre credințele lor nu există nici o dihotomie între Rai și Iad, ci, în schimb, „Trei Destinuri Eterne”.

Anumite activități de cult nu au caracter american, motiv pentru care Raelienii și alte astfel de grupuri nu sunt pe această listă. Am văzut Martorii și Mormonismul lui Iehova plasați pe listele de dinainte, dar nu mă mai opresc să etichetez aceste grupări ca culte pure. Fac o distincție între grupurile de religii care evită sau ostracizează membrii, precum Martorii lui Iehova sau Amish și cei care folosesc tehnici de intimidare fizică sau de spălare a creierului. O linie fină separă cultele și bisericile, dar cele enumerate mai sus nu trebuie să lase nici o îndoială.

In SUA cuvantul „cult”  se traduce prin „secta” , cuvantul denominatiune defineste un cult in sensul cunoscut in Romania.

The 10 Most Famous Cults in United States History and Their Leaders